top of page
  • Writer's pictureKarīna Bušmane, Sorsera vēstnese

Kā būt veiksmīgākam iepirkumos? Monitoringa un tirgus inteliģences rīku pielietojums piegādātājiem

Updated: Sep 29, 2023

“Sarunās ar pašmāju un ārzemju piegādātājiem atkārtoti dzirdējām – publisko iepirkumu joma ir haotiska, nesakārtota,” teic Sorsera līdzdibinātājs Georgs Vardanjans. Arī viņam ir pieredze dekādes griezumā publisko iepirkumu jomā Eiropā, tamdēļ nozares problēmas ir labi zināmas un izjustas uz savas ādas. Tāpat kā Georgs, arī citi, rūdīti iepirkumu veicēji vai pakalpojumu sniedzēji, atzīst – it kā ir sistēma, vienoti rīki, likumi, bet tomēr, kaut kas šajā nozarē klibo. Kā melnais caurums, kas rada robus un sistēmas traucējumus saziņā un sadarbībā starp publisko un privāto sektoru. Līdzšinēji tirgū trūka digitāla vide, kas piemērota iepirkumos iesaistītajām organizācijām – piegādātājiem un pasūtītājiem.


Viena no nozares problēmām zem lupas – pasūtītājs publicē cenu aptauju vai apspriedi ar domu, ka saņems piemērotu piegādātāju atbildes (līdz galam nezinot, kuri tie varētu būt), lai būtu izpildītas likumā noteiktās prasības, iegūta vajadzīgā informācija un varētu tālāk turpināt iepirkuma procesus, kas vēlams rezultējas kvalitatīvā iepirkumā par izdevīgāko cenu. Taču 7 no 10 potenciālajiem piegādātājiem mēdz palaist tirgus aktualitāti garām un pamanīt informācijas pieprasījumus (RFx) vien tad, kad iesniegšanas termiņš jau iztecējis.


Foto: Sorsera


Šīs un citas problēmas, mudināja Georgu apvienot labāko IT jomas profesionāļu komandu, kas palīdzēja īstenot ideju un radīt SaaS tipa tirgus inteliģences platformu organizāciju sadarbībai un saziņai – Sorsera, kas pirmoreiz lietotāju rīcībā nonāca 2022. gada janvārī un nemitīgi tiek slīpēta un pilnveidota, lai raitāk un kvalitatīvāk vienotu sadarbībā un saziņā B2G, B2B tirgus spēlētājus Latvijā un Baltijā, drīzumā visā Eiropas Savienībā. Georgs piebilst: “Sorsera ir strauji augošs sociālais tīkls organizācijām. Apzināti izstrādājām to tieši iepirkumu jomas uzņēmumiem, speciālistiem, un pielāgojām komandām – iepirkumu, tehniskajām un pārdošanas, tādējādi risinot iepirkumu nozares dažādās problēmas un tirgū trūkstošus rīkus. Šobrīd tajā jau var aizsniegt 63,954 organizācijas ar iespēju tām pieprasīt vai sniegt iepirkumu informāciju. Protams, organizāciju skaits ik dienu aug.


Foto: Sorsera


Kā piegādātājs var raitāk aizsniegt tirgu un slīpēt tēlu? Rīku izklāsts:

Tirgus monitorings sniedz iespēju nepalaist garām iepirkumus un aktualitātes savā industrijā. Tajā var pielāgot pārskatāmo informāciju savai organizācijai, atlasot pēc lokācijas, atslēgvārdiem, CPV kodiem. Tostarp, piegādātāji var sekot pasūtītāju aktivitātei un izsludinātiem iepirkumiem, konkurentu un partneru uzvarētiem konkursiem gan platformā, gan e-pastā. Rīks ļauj piesaistīt kolēģus, lai kopīgi sekotu un piedalītos pasūtītāju apspriedēs, aptaujās un iepirkumos.


Cenu aptaujas un apspriedes (RFx) atvieglo dažādus iepirkuma procesus. Piegādātāji var piedalīties un izsludināt cenu aptaujas, konkursus un apspriedes. Komunicēt tieši ar iepirkumu un tehniskiem speciālistiem, esošajiem un potenciālajiem klientiem vai piegādātājiem gan iepirkuma, gan tā plānošanas posmā. Turklāt, visa saziņa, tirgus inteliģence ir pārredzama vienuviet.


Tirgus analīze sniedz iespēju tikt pamanītam un pamanīt citus. Baltijā, drīzumā arī Eiropā. Iespēja atrast un uzrunāt jebkuru organizāciju, kas iesaistās iepirkumos – šobrīd 63,954 pasūtītāju un piegādātāju Baltijā. Ērti atlasīt organizācijas pēc atslēgvārdiem, CPV kodiem un valstīm, analizēt biznesa partnerus, klientus un konkurentus. Iespēja tikt pamanītam no esošo klientu un potenciālo sadarbības partneru puses.


Vairāk par rīku lietojamību un izmantojamību sava uzņēmuma labā varēs uzzināt Sorsera stendā Uzņēmuma Elektronizācijas izstādē, turklāt katrs apmeklētājs saņems individuālu demonstrāciju un tirgus monitoringa filtru uzstādīšanu. Klātienes prezentācijā, interesentiem tiks sniegta arī precīzāka informācija kā saņemt LIAA digitalizācijas atbalstu, lai izmantotu Sorsera platformu līdz pieciem gadiem ar līdzfinasējumu līdz 100%.


Platformas demonstrāciju un konsultāciju var saņemt arī tiešsaitē, piesakoties šeit. Jautājumu gadījumā var rakstīt arī info@sorsera.com vai zvanīt +371 29 458 336.


Uzziņa:

● “Redzam, ka radītais rīks ir ne tikai Eiropas mēroga digitāla inovācija, bet var palīdzēt arī Latvijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem uzvarēt iepirkumos kā pašmāju, tā ārvalstu tirgos, tādējādi audzējot Latvijas ekonomiku un eksportu.” saka Kaspars Rožkalns, LIAA direktors.

● Publiskā sektora pasūtītājiem platformas lietošana ir pilnībā bez maksas.

Vairāk par Sorsera platformu: sorsera.com

● Platforma: app.sorsera.com

bottom of page